Kringen & diensten

Duurzaam kerk-zijn tijdens corona

Al jaren zijn er in deze stadsgemeente kringen en groepen die op allerlei manieren functioneren. Als studie- of gebedsgroep, samenwerkend in een buurthuis, politiek actief of betrokken in kinder- en jeugdwerk.
Maar nu corona al maanden heerst, de diensten een steeds groter appel doen op alle energie en zeker het streamen zonder eigen gebouw niet eenvoudig is, is de gemeente gaan nadenken over alternatieven.

Nadruk op klein en dichtbij

De keuze om de verschillende groepen te vragen verder ‘op te delen’ of te zoeken naar mogelijkheden om toe te werken naar corona-proof bijeenkomsten voor een langere periode maakt dat de leden van kringen en groepen meer verantwoordelijk worden voor wat ze samen doen.
Centraal zijn en waren kerkdiensten ook een wekenlijks focuspunt. De verschuiving zit in vier dingen:

1. Elke twee weken een dienst / één thema per maand
  2. Elke week duo’s trio’s en groepen bij elkaar en op allerlei manieren: thuis, buiten, doordeweek of op zondag in één van de twee kleine mogelijke locatiesL het kerkgebouw of een buurthuis
  3. Voor kerkdiensten en groepen wordt gewerkt met één thema per maand. Je kunt ‘natuurlijk ook je eigen ding doen’ maar de uitnodiging is er om samen dat ene thema in te vullen op eigen manieren
  4. Een klein team coördineert de thema’s en materialen en maakt wat verschillende groepen bedenken en doen centraal beschikbaar
    (dit laatste lijkt wel wat op dit – ‘flipping church’ )